"Vi som hater, har fått nok nå -vi vil ha makt og mer kontroll"(!)

Eller hva om det ikke var bomber og våpen og hele verden kunne spise seg mette ?

Slutt å hat så mye..... gi noe tilbake til verden, den er der for deg og ikke motsatt.

Et fairytales eller eventyr om man vil, har festet seg godt under min hårløse manke lenge. Ja i flere år, men det dukker oftere opp nå når verden er i krise. Vi lever på samme jorda alle sammen, i fred, krig og kriser. Det som slår meg er hvordan verden kunne vært, når jeg lukker øynene og ser inn i en eventyr bok- om virkeligheten hadde vært annerledes. En verden der det ikke er forskjell på hvit og svart, en verden der alle fikk mat hver dag, en verden der ikke statsledere kjemper om makt på ulike steder på vår jord -en verden uten hat?Journalister ute i fronten- de som forteller de sterke historiene: Foto-Journalisten.no


Vi er 7.8 milliarder mennesker

- og ikke en av oss er like. Hverken i hudfarge, tro, legning, politiske tanker eller måter vi opptrer i, for en bedre eller dårligere verden. Jeg tror på menneske, det gode i oss alle -til det motsatt er bevist.


I dag kjemper stormaktene der ute om posisjoner, om rikdommene som kull, olje og mineraler og ikke minst et jordstykke til matproduksjon, som plutselig nå er blitt så viktig. Vi kjenner alle et makt sykt menneske som liker og vil ha kontroll. Det er ikke så ille, men det kan være farlig når slike personer blir statsledere, kommer til makt og bruker dem mot sine og andre i sin agenda om å bli "stor å sterk".

Bak Corona virusets "eksospotte" kommer det frem mye i dag, om kampen mot krefter vi ikke ser og som mange har en stor frykt for.


Dertil ser man også statsledere i Norge, Sverige, Tyskland, Kina, USA, Russland, Israel, Iran, Ungarn, Hviterussland, utøve sin makt på ulike måter. Noen til det gode for oss mennesker, andre til stor usikkerhet og noen til det verre.

Vi her i Norge, i Indrefileten og i lokale hjem har det utrolig godt, med tanke på mange andre steder i verden akkurat nå.


"Vi som har fått nok av....."

- Jeg har fått tilbud om å bli med i diverse grupperinger på nettet, der man kan oppleve oss mennesker på det verste. "Vi som har fått nok" av gruppene vokser nå i takt med pandemien, og språket der "inne" vitner om hatet, uvitenheten og ofte faller man tilbake på sin egen "egosentriske ring"- om egen situasjon. Vi i Norge, i Indrefileten må jo bare takke og bukke for at vi lever i velstand. Det rare er at det er her hatet også finnes, der velstanden er god- noen ganger forstår jeg mine søstre og brødre....Selv før korona viruset opplevde jeg dette hatet som kan oppstå. Under vindmøllesakene og kommuners utbygging eller ikke. Jeg tok sjansen og ble med i en av disse gruppene, men etter en dag meldte jeg meg tvers av, ikke for min mening, men fordi jeg ser hva hat gjør med oss, mot naboen, mot en med en annen mening. Et ordbruk som jeg ikke ante kunne brukes mot en som var uenig med deg.


Det måtte vært en sosionom sin drøm å komme under huden på flere av disse haterne. Bor de hjemme hos mor, tross fylte 50 år, har de vært lenger en på en svenskehandel. Og har de virkelig sett verden der grusomhetene skjer?Vår virkelighet? "illustrasjonsbilde"


Når du har lest dette - er 1000 barn døde av sult og sykdom i verden


Om vi fordelte godene der mat, medisiner og viktige nødvendige daglige behov, til alle, så ville der fortsatt være overskudd på det meste av det nødvendige. I verden kastes det årlig 1.6 millioner tonn med mat..... hvordan er det mulig med dette fråtseriet, mens barn og familier dør som fluer i flere regioner i verden?

Vi snakker i disse dager om Moria barna i Hellas, det sitter rundt 72 000 flyktninger i Bekadalen i Libanon. Syriske barn, eldre og familier som sliter hver time. Får de mat i dag, vil datteren på tre år leve i morgen?

Samtidig sitter vi nordmenn, og andre rike innbyggere i vestlige land og kaster skitt på hverandre om å helvetes dårlig ting går her hjemme eller rundt oss(!?) Vi er mer opptatt av for eller i mot den amerikanske president i Norge. Mens det i de fattigste strøk og regioner i Asia og Afrika dør hundretalls mennesker hver dag.


Vi er hatere av regjeringen vår fordi de gjør enten slik eller slik, mens vi sitter stappmette og slurper i oss allslags drikke til alle døgnets tider.

Hvor ble fellesskapet av -hvor ble gleden av å redde noen sitt liv, hvor forsvant viljen til å gjøre verden tryggere og hvor ble dugnaden av.

Corona viruset- burde bygget på nettopp dette, men isteden ser vi større hat, radikale ytringer og krangel mer en noen sinne.


Ikonisk bilde fra den røde plass- Kan enkeltmennesker bidra til fred?


Mitt eventyr

-om at alle skal få mat, ikke føle krigens jævelskap fra barnsben av, ikke kjenne utryggheten om deres syke søster eller sønn får medisinen de trenger -det eventyret virker så fjernt. Om alle fjernet våpen, hatet, griskheten og sin egen egosentriske tanke gang, så ville det blitt verdens vakreste eventyr.

Dessverre får aldri jeg oppleve det, heller ikke neste generasjon. La oss håpe de som vokser opp i dag som barn , kjenner mer på verdien av en verden og en jordklode, der fellesskap, smil og glede, og mat til alle er en selvfølge -om da ikke vår generasjon ødelegger alt.....


Slutt å hat så mye..... gi noe tilbake til verden, den er der for deg og ikke motsatt (!)


-redaktøren

Jan Reidar Vågsdalen

16.04.2020