"Vår fremtid er landbruket, nærbutikken og våre lokale matprodusenter"

"Mur inne hovedstaden vår Oslo, i noen måneder. Og så kan man spørre seg. Hvor vil kloremerkene på veggene komme først i ropet om hjelp. Innenfra eller utenfra murene?"Bilde på hva vi kan få til i Indrefileten. Her fra Sletten Hage på Herefoss. Foto: Jan Reidar Vågsdalen


En liten appell til Indrefileten

Om man ser bort fra Evje og deres område så har vi 7 nærbutikker i Indrefileten, og i dag åpnes en nå rett utenfor "våre grenser" i Åmli kommune på Dølemo. En kommune jeg skal holde et lite øye til, i likhet med Bygland kommune. I tillegg har vi nevnte matbutikker på Evje som er vår lille "hovedstad" i Indrefileten.Nå ser man at Norsk mat kommer til å bli viktigere enn noen gang, også i fremtiden- det blir på en måte vår lokale beredskapspakke VI må ta vare på.

Vi har flere eksempler på at vi kan produsere mat i Indrefileten, og noen går lenger å produserer flotte matprodukter av vår egen jord.

Slettene Hage på Herefoss og Røyland Gård er to flotte representanter for nettopp dette og vi har flere dyktige grundere. Det bør være unødig å fortelle oss alle at vi bør bruke dem, og andre i Indrefileten. I tillegg tilbyr våre lokale produsenter kvalitet langt over det vi finner fra masseproduksjonen i butikkhyllene. (Bilde over er fra Røyland gård, foto Røyland Gård)


Jordbruket og forsvaret vårt


Jeg skal ikke si så mye om den politiske vurderingen de siste 20-30 årene og frem til i dag, men nå ser vi at våre regjeringer fra begge fløyer med stortinget i ryggen, med sjeldne unntak har gjort "dumme feil".

Matvareproduksjonen har gått ned, vi importerer mer en aldri før, og nå står det millioner av dekar her hjemme som gror igjen. Vi har ikke hatt råd til å produsere mat? -nå ser man litt av galskapen i nettopp det.

Forsvarets beredskap og deres tyngde i samfunnet ved krise eller krig er så nedbemannet at "våre potensielle fiender" gnir seg i hendene. Siste eksempel er at vi har dumpet sanitærutstyr i forsvaret til milliarder. Jeg finner ikke ord for denne prioriteringen de siste 20 årene....

Så kom krisen


- og vi fikk fort noen svar på hva vi kunne eller burde ha gjort tidligere. Korona pandemien har satt en stor støkk i oss alle. Og nå ser vi resultatet av en økonomisk politikk som først og fremst har handlet om investeringer over en bred kam, der vi plutselig glemte våre egne kvaliteter, opp i all gleden av flere "1000 milliarder" på bok.

Jeg er ingen politiker, heller ingen vitenskapsmann, eller en som ser inn i den runde kule, men en ting tror jeg på.

Når vi en gang vender tilbake til normalen, noe som kan bli lenge til enda,

så vil vi se en endring hos våre ledere, om ikke vil de miste vår tillit. Der må de se viktigheten av en beredskap i sin helhet, som etter min mening er under enhver kritikk. Etter 22.juni 2011, skulle beredskapsplaner bedres, ni år senere så står vi fortsatt på stedet hvil. Prosessene er byråkratiet i et nøtteskall- 9 år? (Bilde fra Skåre gård som driver med økologisk storfekjøtt i Vegusdal)Joker Vatnestraum her med Aina Flaten er vår grunnmur i samfunnet. Foto Jan Reidar Vågsdalen


Beskjeden til dere, og til lederne våre


Bruk Norge, bruk landbruket, bruk lokale næringskrefter og sats på mer enn storindustri og import og eksport som vi har gjort. Olje vil en dag ta slutt. Det går an å ha flere tanker i hodet samtidig.

Vi mer "jordnære bønder og bygdefolk" står sterkere i krisene, fordi vi har en infastruktur som minner litt om fra 9.april 1940 og fem år frem. I krisene står vi sterkere, vi er mer knyttet sammen, kjenner hverandre og hvem vet- kanskje vi tåler en støyt også. Det var den gang byen ble avhengig av oss bygdefolk(!)


Hva har Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg og deres regjeringer gjort de siste årene for å kvalitetssikre og bruke norsk jord, og trygghet? Foto:Høyre


"Mur inne hovedstaden vår Oslo i noen måneder. Og så kan man spørre seg. Hvor vil kloremerkene komme først i ropet om hjelp. Innenfra eller utenfra murene?" -et illustrasjonsbilde av norsk politikk frem til i dag- i disse dager får vi litt svar.


Nå vil vi lyttes til

-og det vi legger grobunn for å bli hørt i første omgang, er å gjøre oss sterkere. Og hva gjør vi da?

Vi bruker våre egne butikker, våre egne produsenter på alle måter. Matvarebutikkene våre, snekkerne våre, lastebilene våre, skobutikkene våre, ja alle som har et levebrød innenfor vår Indrefilet.


Bruk vår egen kapasitet og vi blir sterkere -handlekraft i dobbel forstand. Det måtte en stor krise til for at vi ble synlige. Enn de "andre verdiene" der uterestauranter , kjøpesentre, og lange gågater har sin infastruktur.

Vi trenger begge deler (!)

(Foto til høyre er butikksjefen på Engesland, Martijn Huisman.

Foto Jan Reidar Vågsdalen)


Jeg sier by og land-hand i hand


-redaktøren

02.04.2020