Tøffe utsikter for næringen i Indrefileten og spesielt for Evje -butikker må stenge

Evje er for de fleste av oss i Indrefileten selve knutepunktet for større handel, der utvalget av varer og tjenester er størst. Indrefileten.com har i dag besøkt noen av butikkene og hørt hvordan det står til. Jeg møter noen fortvilte butikksjefer og andre som har det noe bedre, mens enkelte nå er i ferd med å stenge ned sin butikk, som er deres livsnerve.Tomas Fredriksen og Magne Olsen hos Power går butikken fortsatt greit: Foto Jan reidar Vågsdalen


Mange av oss kjenner på krisen og alvoret, og det begynner mer og mer å sige inn i oss at samfunnet vårt ikke er det samme lenger, og at det kan ta tid før alt er normalisert igjen. Den felles dugnaden alle snakker om, blir bare mer og mer tydelig. Jeg er sikker på at når dette er over, så vil vi se annerledes på mye, og de små verdiene vil bety mer for oss alle. Takknemmeligheten for å bo i Norge vil også få sine perspektiv.


"Mot normalt"

-for å bruke vår kjente revyartist Leif Juster sine ord, intet er normalt lenger og det forteller også butikkeiere og butikksjefer til avisen.


Power på Evje kan fortelle at der går det nesten som normalt. Magne Olsen som driver butikken og Tomas Fredriksen, sier at det er greit med kunder fortsatt. Dette henger også sammen med at internett har tatt av i disse isolerte tidene. Hjemmekontorene trenger både utstyr og hjelp, forteller Olsen meg, og hvitevarer går jo også i stykker i disse tider.


Når jeg beveger meg inn i nabolokalene til Cubus.no avdeling Evje, og butikksjef Thea Erikstad(bilde under), så er situasjonen en helt annen. Hun forteller om fire permitterte, at det er mye mindre kunder og at situasjonen er knalltøff.


Hun sier at hun vil holde åpent så lenge det er mulig og forsvarlig og følger myndighetenes råd svært nøye.
Hos Rune Gjeitrem(bilde under)Oasen blomster er det svært tøft, forteller en fortvilet innehaver. To personer er permittert, mens han forteller om en omsetning som er en katastrofe for han som butikkeier. Det er ikke vanskelig å se i ansiktene på disse normalt trivelige eierne at det er tøffe tider.
Videre kan Anne HillerNille fortelle om et noe variert omsetningsgrunnlag de siste dagene. 31 åringen er butikkleder i Evje sentrum og jobber fortsatt for fult for å holde hennes næring i livet.

Hos Egil BjoråYX, er det også stille om dagen og han forteller meg at han merker kundegrunnlaget er ned mot bunnen. Der merkes også at hyttekunder som normalt er viktige for næringen i Setesdal sin hovedstad, er borte, også for bensinstasjonen.Butikksjefen på Nille smiler, men vet det er tøffe tider: Foto Jan Reidar Vågsdalen


nordli.no avdeling Evje treffer jeg butikksjef Sigrun Håland og Solveig Eiken(bildet under) som sier til meg at det "ruller og går rundt", man at de merker godt nedgangen. Men de holder fortsatt "hode over vannet", kan Håland fortelle meg. Der merker de at skoler, bibliotek er stengt og at de får kunder fra blant annet den sektoren.

Hos butikksjef Tonje Skaueneuropris.no avdeling Evje er det "normale tilstander" forteller hun meg når jeg møter henne i butikken. Der er ingen permittert og det kommer seg av at de blant annet selger mat og andre nødvendige varer folk trenger i disse tidene.


Seks ansatte var på jobb da jeg var innom, og flyten av kunder var om ikke "normalt", så kom det stadig folk innom. Skauen fortalte også at de hadde hatt et skype /telefon møte med distriktssjefen og andre ledere i dag. Der utviklingen videre for deres butikk, samt tryggheten for kundene, med rutiner og alt som følger, ble fulgt nøye.


Butikksjefen Tonje Skauen foran sin stab på jobb i dag- Åse Lill Frimanslund, Camilla Dovland, Grya Thorsland og Marthe Åsen


Undertegnede

-vil takke alle som jeg møtte på min rundtur i dag på Evje, og deres ansatte. Mine tanker går til alle som har det tøft i de ulike bransjene, de som allerede er permittert og kjenner på usikkerheten som råder.

Vi skal stå i mot, alle som en- hjelp hverandre, still opp og ta ansvar (!)


-redaktøren

27.03.2020