Reflekterende 1.mai ord til ettertanke med visdom i setningene(!)

Arbeidernes internasjonale kampdag,1. mai, er en dag for å vise arbeiderklassens styrke og føre fram viktige saker for arbeidsfolk -Står det om man leser om 1.mai på Wikipedia. Dagen er viktig for mange, en dag i likegyldighetens tegn -eller for de få igjen som skal markere markant at her skal det arbeides. Det siste er mer eller mindre blitt borte, selv om man også kan oppleve det i dag.

Tidligere kommunepolitiker Ole Morten Vegusdal, har bakgrunn fra andre kår enn der 1.mai ble dyrket, da det virkelig var en fanesak og dag av betydning. Herr Vegusdal er liksom en som følger tiden, løfter tankene opp på en fin måte, og hans ord deler jeg her i avisa. Klokskap, litt til ettertanke og samfunnsbevisst er denne Indrefiltens kar sitt "stempel" i denne 1.mai kronikkenJeg har aldri deltatt i noen 1.mai markering.

Hjemme hos oss, i oppveksten, var dagen forbundet med sosialisme og dermed helt uinteressant. Jeg kan huske min bestefar på min mors side pyntet seg med jakke, sløyfe og slips og dro sammen med sin bror, "onkel Olaf", på feiring på torget i Kristiansand. De to kom fra fattige kår i Sauherad og fulgte anlegget på Sørlandsbanen ned til Kristiansand på 30-tallet. For de to var 1.mai en god og viktig dag. Viktigere enn 17.mai vil jeg tro. Det er underlig hvordan det lille mikrouniverset man vokser opp i former holdninger, tanker og meninger langt inn i voksenlivet, ja, kanskje hele livet blir formet av det.


Vegusdal her i dype tanker under en podcast i jula. Forfatteren av tankene 1.mai. :Foto Jan Reidar Vågsdalen


Meningene Marcus Thrane

- kjempet for på midten av 1800-tallet, var da så farlige at han ble fengslet i mange år for å ha hevdet dem . I dag tar vi arbeidstakeres rettigheter som en selvfølge, men noen har tatt en kamp for å kjempe disse frem. Av og til tenker jeg på politiske ideologier som et slags samfunnets kosttilskudd for å skape balanse. Noen mener ideologi er er størknet tankegods som er mer en hindring enn en kraftkilde for vekst og utvikling. I dag som samfunnet vårt står ovenfor ovenfor korona-utfordringer ser vi at høyresiden tar i bruk dugnadsbegrepet. Et "låneord" fra venstresiden. En felles innsats mot samme mål fra alle samfunnets små ledd, gjør oss sterke. Jeg håper den samme kraften og samholdet skal løfte næringslivet i etterkant av denne krisen.


Vi er ikke rikere enn at hjulene må igang igjen.

Ha en fin dag, alle


Ole Morten Vegusdal

01.05.2020