Med 75 års jubilanten i 2021-Gry IL, inn i fremtiden

Idrettslaget Gry er en institusjon i Vegusdal og har vært det siden rett etter krigen da klubben ble stiftet i 1946.

I går avholdt Idrettslaget årsmøte på Engesland med 20 tilhørere og medlemmer tilstede. Legenden Linda Vegusdal Stølen, som har sittet som leder i hele 1/3 del av Grys historie(!), ledet møtet godt retorisk og med lun autoritet.

Aktiviteten i 2019 var god, økonomien er bunnsolid og klubben ser fremover i takt med bygdeutviklingen.

Undertegnede utfordrer i min sluttkommentar Gry IL, på en sjanse som de ikke må glippe- for tross alt er det idrett dette handler om og ikke beholdningen i klubbkassa.


Gry inn i fremtiden. Her er en del av styre med Eirik Tveit, Per Helge Aas, leder Linda Vegusdal Stølen og sekretær Tetyana P Haaverstad. Foto : Jan Reidar Vågsdalen


Bred aktivitet og en annen legende i Gry satte nok en rekord


Jens Vellene gikk sitt Høvringen for 48.gang, og er den eneste som har gått alle løpene siden dens oppstart- imponerende av senioren som har passert 80 år.

Skigruppa kunne referere til to klubbrenn i fjor, tross lite snø.

Det må også legges til at Pernille Vea, Gunnar Sagstuen og Tetyana Penyora Haaverstad deltok i Hovden Tour. -


Sønn og far Olav Andreas Tveit og Olav Ditlef Tveit deltok i Birkenesrunden. Mi har spreke voksne innbyggere rundt i bygda.


På friidrettsbanen var det de yngre som imponerte, der søstrene Hanna og Maria Aas løp 60 meter i SM i Gimlehallen og tok med seg en 1 og en 2.plass. Hanna Aas er en ung sprinter som er nede på 8.7 tallet på den korte distansen- det er i Sørlandstoppen, og derfor noe Gry kan være stolte av. De deltok også på Tyrving lekene i Bærum, men der hindret sykdom dem i å yte sitt beste.

Ingvild Engesland løp både Sentrumsløpet i Vennesla og Bakkeløpet i Hovden skisenter.


Thor Daniel Aas til venstre sitter i styret, bak ser vi æresmedlem Kåre Vågsdalen, og til høyre en aktiv kvinne Tetyana P Haaverstad


Solid økonomisk


Klubben har en solid likviditet og tross hel nedbetaling av en dyr løypemaskin, så viser bank kontoen over 320 000 per dags dato. Det vitner om soliditet med gode inntekter og fornuftig bruk av penger.

I løpet av kvelden ble det diskutert flere utviklingsmål for idrettslaget og med en økonomisk ballast, kulturmidler og andre inntekter så lover fremtiden godt for Idrettslaget i denne delen av Indrefilten.


Sjefen sjøl, Linda Vegsudal Stølen, ledet årsmøte på ypperlig vis. En leder som også har vært flink til å hente inn kapital i form av stipender og andre ytelser. Godt over 22 år i lederstolen er historisk Foto: Jan Reidar Vågsdalen


Tårn på Birkenes høyeste punkt, klatrevegg og idrettsanlegg


To ting ble spesifikk diskutert med gode innspill mandagskvelden på Engesland, og det var Idrettsanlegget og Turstiene, under og rundt Stormyrknuten (531 moh).


Gry trenger sårt et idrettsanlegg for å få ønsket aktivitet, spesielt for den yngre garde, barn og ungdommen. Kommer det på plass vil det også være med på å sette bygda på kartet, og flere kan ha ønske om å flytte hit. Det ble også diskutert hvor et anlegg skal ligge i fremtiden, der den ligger nå, eller nærmere knyttet til skolen, der fasilitetene allerede ligger.


20 fremmøtte på Årsmøtet. foto: Jan Reidar Vågsdalen


Turstier og toppturer er blitt populært og her har faktisk Covid-19 gjort noe positivt med oss mennesker. Folk går mer turer og toppturer. Der har vi nå et utrolig flott tilbud i Indrefilten. Gry og Røyland Gård har snakket og samarbeid om et tårn prosjekt i vinter, og et prospekt med ideene ble lagt frem på årsmøte, blant annet av Gunnar Sagstuen.

Dette ble enstemmig vedtatt om å bygge ut, og vil ha en kostnadsramme på rundt 80 000 kroner. Dette skal ikke koste Gry penger, men dugnad, grunneiere og tilskudd skal finansiere dette nye prosjektet -som journalisten falt for.


Klatrevegg ble tatt opp, også i forbindelse med en aktivitetsplass rundt utbyggingen av sentrum. Dette vil Gry være med på i samarbeid med andre lokale lag, når det måtte komme opp.


Dugnadsånden i klubben og blant medlemmene må også trekkes frem-den er imponerende.


Kommentar- her får Gry en gave midt i fanget, den må gripes(!)

Undertegnede er idrettfrelst og har jobbet som idretts journalist i flere år. Aktiviteten er god til å være i en bygd, der Idrettslaget teller 168 medlemmer. Det er rundt 1/3 av innbyggerne, så flere er velkomne.

På aktivitets plan, der idretten skal være middelet i et idrettslag, så syntes jeg det mangler noe i form av mer konkret aktivitet.

Tidligere i "gamledager" hadde man større aktiviteter, som Himmelsyna løpet, Tvørevann rundt og andre løp, både på ski og føtter.


Nå dette tårnet kommer, så bør klubben parallelt tenke Idrett og ikke bare "mindre aktiviteter". Her får idrettslaget en "gave midt i hendene", med å kunne arrangere et terrengløp for alle langt utover Indrefiletens grenser.

Et løp hvor man skal over fire topper, og starte og komme i mål på Birkenes høyeste punkt som er 531 meter over havet. Man snakker om å bygge tårnet, legge løypene til rette for turfolket, sette opp skilt og andre gjøremål for å få dette til å se flott ut og være innbydende.


Her er to bygdemenn av stål. Gunnar Sagstuen og Kåre Johny Engesland, på Raushei med Dovlandsvannet i bakgrunnen. En av de fire toppene, et terrengløp ville vært ypperlig: Foto: Gunnar Sagstuen


Da må ikke Gry glemme sin kultur og historie som arrangør og det å være ide-rik. Tenk en seniorløype på 12-15 kilometere, med dame og herreklasse. En junior løype på halve distansen, og en barneklasse.

Fine premier, vandrepokaler, stor stas på toppen, med en lokalisert utbygging som signaliserer hvem Vegdølen er(!)

Gripes ikke denne ideen umiddelbart, da skjønner jeg ikke visjonen om idretten og aktiviteten sin rolle i miljøet. Og med dagens teknologi kan også løpet filmes- hvilken reklame(!)


Her kommer et slikt løp rekende på en fjøl- den må gripes med en gang. Og er det ingen som tørr ta på seg ansvaret om å sette dette på papir og ut i praksis, så kan undertegnede ringes.

For dette kan og vil bli populært, det setter idrettslaget på kartet, bygda på kartet og ikke minst vil folk blir kjent med det område vi bygger ut for utover store deler av Sørlandet

Ellers imponert over Gry, Linda og hennes styre. Også engasjementet i salen var godt og bredt- redaktøren ble imponert, selv om jeg har dekket mye større event i store byer- dette var for meg større, der vi er få (!)Styret slik det sto på valg ble valgt, og ser slik ut

Leder Linda Vegusdal Stølen

Nestleder Thor Daniel Aas

Styremedlem Per Helge Aas

Sekretær Tetyana Penyora Haaverstad

Styremedlem Maren Elise Skavland

Varamedlem Pernille Vea

Varamedlem Eirik Tveit


-redaktøren

09.06.2020