Lokal ordfører i spissen for Norge i frivillighetens tegn- distriktspolitikk på sitt verste?

Indrefilten har fulgt de siste ukenes debatt og innspill i forhold til Frivillighetssentralenes rolle i fremtiden.

Ordfører Gro-Anita Mykjåland gikk i spissen med andre ordførere i et opprop og skriv til regjeringen om den nye ordningen for de frivillige og deres sentraler rundt i Norge. Her fulgte også Birkenes, Froland, Bygland, Evje opp med sine ordførere, sammen med rundt 250 til.

Regjeringen ønsket en annen modell, der store kommuner vil få en større andel av overføringene, mens små kommuner som her i Indrefilten vil bli spist opp med smuler. Distriktspolitikk på sitt verste (!)


Thor Olav Reiersdal kan igjen ønske velkommen til publikum, på Iveland. Men hvor lenge kan han jobbe og hvor lenge beholder kommunene dette meget viktige tiltaket? Foto Jan Reidar Vågsdalen


Ikke mulig å drifte våre lokale sentraler med ny "distriktsmodell" som er fiendtlig for Indrefilten.

Besøk hos en av våre flotte sentraler i Indrefilten


Bygdeblekka var innom Iveland Frivillighetssentral i forrige uke og tok tempen på driften og fremtiden.

Her traff jeg daglig leder Thor Olav Reiersdal, som nå igjen kan begynne å åpne dørene til publikum, men fortsatt vil en del restriksjoner gjelde på grunn av Covid-19.


Han forteller meg om god oppslutning ved de siste tiltakene, der blant annet bil-bingo har vært et av tilbudene de siste ukene.

Nå kan han etterhvert også åpne dørene inn i lokalene, der folk kan møtes til ulike hyggelige sammenkomster og fellesskap.


Reiersdal har også fulgt debatten om at regjeringen vil kutte tiltakene, som blant annet gjør at flere kommuner ikke vil ha råd til en daglig leder, som igjen går utover de som har dette kjempetilbudet i våre småkommuner.


Han er svært glad for at dette nå er utsatt fra regjeringen, og at de har lyttet på oppropet fra ordførerne som har vært godt over 250 i tallet.


Ordfører i Iveland i front for kampanjen om å redde Frivilligheten, med å bevare de nåværende overføringer til dette viktige arbeidet. Foto Jan Reidar Vågsdalen


Tisse i buksa for å holde seg varm?

En skam at de som har minst, skal miste det lille de har igjen


Fortsatt er det usikkerhet rundt vår største symbolikk på det frivillige arbeidet, om at de som bestemmer ønsker dette, som trenger det mest - blir hørt.

Regjeringen har tatt den sterke anbefalingen fra lederne i kommunene på alvor og utsatt det nye vedtaket, som altså vil ramme de små kommuner svært hardt. Spørsmålet er om Erna Solberg og hennes regjering snur, når det igjen skal opp til høring og i en beslutningsprosess.

Redaktøren tror at flertallet på Stortinget ikke ønsker den nye ordningen, men at den gamle fortsatt vil gjelde. Der blant annet lønn til daglig leder er en direkte overføring til frivilligheten og ikke via de kommunale overføringene.

Dette er et hån fra regjeringen mot Indrefilten, et "angrep" avisa må gå i forsvar for.


Dette må kjempes for, og derfor honnør til Mykjåland, som sa at nok er nok, og startet "ordføreraksjonen", som er så viktig.

At det rammer eldre, de som har lite å ta seg til, de som ikke har andre muligheter til fellesskapet, og for andre som har dette som en stor del av hverdagen, så er det en skam for vår solidaritet med samfunnets viktigste oppgave- FRIVILLIGHETEN (!)


Jeg blir opprørt og sint, når jeg igjen ser at de med minst skal tas fra flere muligheter. Varme Norge, må ikke bli kaldere.... Redaktøren skal ikke fronte politikken fra venstre til høyre, men dette er så usolidarisk at man får en flau smak i munnen av vårt rike land.


redaktøren

20.05.2020