Fra Lastebilens rike- på Flateland

For de fleste "inngrodde" i gamle Vegusdal og Indrefileten vet man at de unge på Flateland, lærer å kjøre lastebil før de kan gå. Slik har det vært i mange tiår gjennom generasjoner, også i dag, er det slik at den kommende generasjonen følger på inne på de vakre gårdene innerst i Birkenes. Helga Flateland og Harald Gundersen sine to sønner følger både pappa og onkel Ola Flateland sin store interesse.


Scania 141 ved innkjørselen til Flateland fra riksvegen. Foto Privat


Sak i Transportmagasinet

Den store interessen for lastebiler i familien, kom også i det nasjonale bladet Transportmagasinet denne høsten, der Harald og minste sønnen var på treff i Jondal i Hardanger i høst.


Å komme til Flateland uten å få kaffe er utenkelig, det samme er det å ha dratt uten å ha kommet inn på motorolje og en gammel Scania eller fem. Her sitter jeg med Harald sønnene Kjetil og Ragnar rundt det samme kaffebordet som min far og min bestefar satt, sammen med deres forfedre. Historiene kommer på løpende bånd fra lokale gamle tider da Gunnar Flateland og Gunnar Vågsdalen var "de store lastebilentrepenørene"i bygda, da tippbiler eller tømmerbiler gikk gjennom gamle bygdeveier og var en viktig næring i eldre dager.


Harald og yngstemann i Jondal i Hardanger i høst, fra Transportmagasinet. Foto: Privat


Yrkesjåfør og en 40 år "gammel venn" hos Sputnik

Harald har kjørt for ulike firmaer, sittet i tippbil, asfaltbiler og diverse i åresvis. Nå kjører yrkesjåføren buss i Indre Agder. Sønnen Kjetil har allerede begynt å gå i farens fotspor i transportbransjen, mens yngstemann som er i konfirmantalder allerede elsker å skru og sluker alt av motorer og større kjøretøy. Når du er kun 15 år og vet mer om maskiner enn en gjennomsnittlig voksen mann, da skjønner man at det er litt mer enn en "interesse".


Deres 40 år gamle "Scandia-kompis" tar de med seg på årlige treff og turer, der også selveste Sputnik har fått besøk av Vegusdal familiens svar på "Reodor Felgen"


Her står Ola Flateland og Harald Gundersen parkert hos Sputnik der familien var på besøk. Foto Privat


Jeg gikk tidlig mine barnesko på Flateland - og 45 år senere er det de samme interessene som berører familiene inne i de vakre gårdene innerst i Birkenes Kommune.

Mens dette leses kan jeg nesten garantere at samstundes, så sitter de bak et ratt eller skrur på en motor, tilhørende en doning fra tidenes morgen.


-redaktøren 29.09.2020