Fra intet til å bli "popartist" i kommunestyre og formannskap

Undertegnede beundrer mennesker som byr på seg selv. De som går utenfor sin A4 komfortsone, og viser frem ærlighet, spontanitet og ekte engasjement.

I fjor høst var Silje Bjørnarå Drangsholt ukjent for de fleste av oss i kommunen, utenom hennes egen krets. Så kom valget i høst, med et Senterpartibrak og vi fikk flere nye ansikt inn i kommunepolitikken, fra Sp og andre politiske partier. Silje ble med på reisen.

Det samme skjedde da formannskapet skulle velges, også der havnet "snakkeriet fra Ydderdalen", Bjørnarå Drangsholt. Allerede før valget la undertegnede og flere merke til den tidligere eleven på Engesland Ungdomskole, som nå har slått rot i Birkenes og stiftet familie på Høygilt.


Indrefilten.com var den første i historien som satte terningkast på politikere i den politiske debatten i kommunen, og der kom Silje -fornavnet som jeg velger å bruke her - på topp sammen med Nertil Stringa fra Venstre og Gyro Heia også fra Senterpartiet.

Silje er gift med Roy Arne og de har en datter, Constanse på 6 år og bor på Høygilt i Ydderdalen.

Hun har en allsidig bakgrunn, fra "tungtransport lappen" til å være hudpleie utdannet(!).

I dag jobber hun på deltid som kontordame på Iveland Anlegg ved siden av å representere oss innbyggere i Birkenes. Hun har vokst opp i Skjerkedalen, nær grensen til Iveland og Vennesla, gått på barneskolen på Samkom og Ungdomskolen på Engesland- det siste gjør henne til en "skapindrefilet" av beste merke


Jeg har bedt Silje om å svare på noen spørsmål, siden hun er frittalende, har mye på hjerte, sterke meninger, og hun stilte selvsagt opp for bygdeblekka.


Først Silje, du er Senterpartimedlem og støtter partiet i tykt å tynt. Du sier også at du heier på Jesus -ville ikke Krf vært et parti for deg -så hvorfor det valget? -Ja det er jeg, en ordentlig "Senterpartist" om jeg skal si det selv. Jeg forstår undringen din og jeg deler mange av verdiene til Krf. Slik jeg ser det så har de to partiene mye til felles. Men en av mine hjertesaker er landbruket, og her er Senterpartiet klart tydeligst. Så om det skulle bli et parti, så måtte det helt klart bli Senterpartiet.

Hvorfor velge å bli politiker og nå måtte ofre så mye tid for alle oss andre -hva var drivkraften før valget? -Nei det kan du spørre om, jeg skal være så ærlig med deg å si at jeg visste ikke hva jeg gikk til. Jeg hadde heller aldri blitt kommunepolitiker hadde det ikke vært for at Alfred Kylland, som tok en telefon å spurte om jeg ville være med på laget. -Det har vært en bratt læringskurve, og jeg har en følelse av at det så vidt har begynt, forteller hun smilende til undertegnde. Men som du sier så er dette veldig tidkrevende, og en må prioriterer bort veldig mye annet. Men det til tross så er min innstilling at jeg er klar for å gjøre mitt alle beste de neste 4 årene, så får vi ta det videre derifra.Du er en frontkjemper for de svake i samfunnet, uansett hvem de måtte være. Hva er dine kjerneverdier i livet og som gjenspeiler seg i politikken? -Menneskeverd er nok min kjerneverdi. Det som lett tenner meg, er nok når ting ikke er rettferdig. Når mennesker blir urimelig satt til side, når mennesker ikke blir hørt og når systemer ikke fungerer slik de er ment til å fungere. Hvilket samfunn får vi om vi ikke ikke skal løfte opp de svakeste først? Jeg har sans de to setningene fra Ole Paus, sitat: «Visst du ser at noen er svak- gi dem en verden der de er sterke nok». Er det noe jeg virkelig skal prøve på disse årene, ja så er det nettopp det. Om du måtte velge tre kjernesaker i det politiske liv, hva ville du prioritert først, Silje? -Om du tenker på mine kjernesaker i kommunepolitikken, så må det være helsetjenestene i alle livets faser, hvor tidlig innsats er noe jeg tror kommunen er tjent med å satse mer på, først og fremst for den enkelte, men «bivirkningene» av det vil komme til å spare kommunen for mange utfordringer i fremtiden. -Vi må også tilrettelegge og imøtekomme innbyggere som ønsker å skape noe, samtidig som vi ivareta fellesskapets interesser. Jeg tenker også det er viktig for kommunen, som har en særdeles slunken kommunekasse og jobbe med å forvalte midlene våre på en best mulig måte. Vi må tenke langsiktig, så langt det lar seg gjøre.


Du har etter hvert blitt svært populær, også her i Indrefilten. Hva tror det kommer av at en såpass ukjent person kommer inn i politikken og tar mange "med storm", også dine motstandere? Ja dette er dine ord, du vil nok aldri få meg tli å gå med på at jeg er populær. Men jeg er nok ikke helt A4 og det i seg selv er nok festlig nok for noen. Den dagen jeg slutter å være meg selv, så håper jeg du sier ifra!? For da er nok politikken på vei til å ødelegge meg, sier hun med sin gode latter.

Vi lever i en nåtid som er helt spesiell, med Covid-19 pandemien. Hvordan har den påvirket deg som både menneske og politiker? -og hvordan løser familien Bjørnarå Drangsholt disse tidene. -Den har fått meg til å tenke mye, og jeg håper at denne opplevelsen vil gjøre meg til en bedre utgave av meg selv. Nettopp fordi jeg sitter her på Høygilt i min trygge stue, spiser meg mett og har plent av kvalitetstid med min familie, så blir jeg også samtidig minnet på hvor uendelig godt jeg har det sammenlignet med resten av verden. Og nettopp disse tankene gjør noe med enn, og jeg kunne skreve en hel bok om det som har fart igjennom hodet de siste ukene. 

Men i grove trekk så tenker jeg vi har et ansvar som verdens rikeste land og vi har et ansvar for å ta vare på de jordflekkene våre tidligere generasjoner har flyttet stein bort fra. Alle verdier kan ikke måles i penger, og når landegrenser stenges, så kan vi ha hvor mye penger vi bare vill. Jeg håper at vi etter denne krisen kanskje kommer oss litt ned på bakken igjen, at vi tar vare på de ressursene vi har og gir av vår rikdom til dem som ingenting har.

Du er en kristen kvinne Silje. Vi har mange gode felleskap innen det kristne liv både i den Norske Kirke og andre menigheter. Det strides også om mye, og hva som er riktig og galt, jamfør tro og lære ut fra den hellige bok. Da er det på sin plass å spørre en troende og politiker hva hun syntes om homofilt samliv og ekteskap i kriken? og om ansettelsen av en prest i Birkenes, som ikke ønsker å svare på det samme spørsmålet? -Slik jeg ser på det, så handler bibelen mer om å være raus. Jesus selv likte seg alle best blant dem som ikke oppholdt seg på «toppen av stigen» og som kristen er jeg heldigvis ikke pålagt å være dommer. At noen tar den rollen tror jeg kan skade bibelens budskap mere enn noe annet. Men du spør meg hvordan jeg ser på det, og slik jeg leser bibelen så er ekteskapet ment mellom en mann og en kvinne. Men jeg tror langt i fra portene til himmelen lukkes om en er homofil. Min Gud gjør ikke forskjell på folk og akkurat det er det aller vakreste med hele troen, vi kan komme akkurat som vi er, igjen og igjen. -Hva presten velger å dele, det tenker jeg får være opp til henne. Men jeg ser ingen grunn til hvorfor hun ikke skal kunne si sin mening, om hun da har en...


Tidligere i vinter var vi vitne til et drama i kommunestyret, da vindmølle saken skulle opp i både formannskap og kommunestyre. Disse blir også streamet ut til folket og det ble satt seer rekord da dere skulle stemme over kanskje tidenes tøffest sak i Birkenes historie? Der tror jeg flere av oss fikk nok et bevis på ditt engasjement, som motstander, der man kunne se rødfargen i ansiktet ditt bli tydeligere og tydeligere. Det var virkelig intenst og du nærmest trampet deg inn i flere hjertet, etter hvert som du gikk på talerstolen flere ganger. Du tapte "valget" men vant engasjementet- er min og andres mening. Fortell litt om den opplevelsen, og hva som rørte seg oppe i hodet ditt før, under og etter den saken? Der snakket både hjerte og hjerne sammen og ble til en liten "dynamittkubbe", eller? -Ja si det, den saken er viktig for meg. Og jeg har ofte den siste tiden blitt spurt om hva det er som driver meg. Det er flere ting som ligger til grunne i synet jeg har i denne saken. Men når det har stormet på det verste, så har jeg hatt en slik greie som holder motet oppe og det er det, at om det blir noe ut av denne utbyggingen, så skal jeg kunne stå på Rislåknuten sammen med min datter, og når vi kikker opp på møllene skal jeg kunne si, «Dette var ikke mamma med på!» Vi bygger for fremtiden, og ikke for oss selv. Derfor mener jeg at våre vurderinger skal være nøye veiet. Så dette er noe av det som har rørte seg i hodet før møtet. Det som rørete seg i topplokket under møtet, var vel egentlig bare å få frem saken på best mulig måte, fra mitt ståsted. Gjøre min plikt med andre ord. I ettertid har jeg ikke tenkt så mye over selve møtet, men det er jo slik at enn hele veien innhenter seg ny kunnskap, heldigvis er det slik! Så jeg har ofte tenkt at jeg kunne ønske jeg visste det jeg vet i dag, når det møtet ble avholdt. Men den tanken vil jeg nok ha etter mange saker fremover, så den tanken må jeg nok bare lære meg å leve med på et vis, uten at den driver meg til vanvidd forteller hun med glimt i øyet.

Hvis du skulle være Statsminister for en dag, hva ville du ha gjort, utenom de kjernesakene dine, tidligere i intervjuet?

-Det hadde jo vært en drøm å gi stolen videre til Gyro Heia, men jeg måtte kanskje i første omgang gi den videre til Trygve Slagsvold Vedum....igjen med rungende latter.

Jeg og flere får inntrykk av et politisk klima som er meget godt i Birkenes kommunestyre, hva kan du si og tilføye her? -Jeg tror ditt inntrykk er helt riktig. Slik jeg ser det så snakker vi veldig godt partiene oss imellom, men selvfølgelig kan vi være riv ruskende uenig, og diskusjonene kan gå ganske varmt, men folkeskikken føler jeg vi alle enda er eiere av.


Utkantene som Herefoss og Vegusdal -hvor mye betyr disse samfunnene for Birkenes fremover, og hvordan skal kommunen prioritere vekst i disse utkantene? -Det håper jeg betyr mye, og jeg håper at i årene som kommer, kan vi være med å bidra til at disse sentraene vil vokse. Jeg tenker at her er det viktig å ha en felles «dugnad» til å påvirke den veien, at kommunen legger til rette, og at innbyggeren i disse to bygdene inkluderer alle som velger å slå seg ned. Slik jeg ser det så er skole, barnehage og butikk helt nødvendig for å hindre fraflytting og dermed noe vi burde kjempe sterkt for å beholde. Samtidig så må det også være folk nok til at dette lar seg gjøre. Jeg har troen, og jeg håper at kanskje flere i tiden fremover ser fordelene større enn ulempene av å bo litt i utkanten, men dog som du ville sakt, i indrefilet.. Jeg er enig med deg! Birkenes kommune er mere enn «Strøget». Til slutt Silje, hva tror du om næringspolitikken, bøndene og egen matvare produksjon, når pandemien har sluppet taket. Hva bør vi og du som politiker gjøre med Norge som nasjon? -Jeg var jo litt inne på det i stad. Jeg velger å tro at vi alle etter denne krisen ser viktigheten av å være selvforsynt. For når alt kommer til alt, så vil jeg tro de fleste innser at mat er mat. Da er det ikke så viktig at avokadoen har flere byggeklosser for kroppen, enn det den norske poteten har. Mat skal heller ikke være en «tilbudsgreie» synes jeg, hvorfor i alle dager skal vi selge et av våre primærbehov på tilbud i verdens rikeste land? Sjansen er stor for at vi hadde fått ned svinnet også vil jeg tro. -Jeg tenker vi må nyte norge for alt det er verdt og kjøpe bananer og appelsiner i bøtter og lass, men ikke på bekostning av vår egen matsikkerhet. Dette er noe som jeg før krisen har ytret meg om flere ganger.

Landbruket er en av de sakene som engasjerer meg mest når det kommer til politikk for hele landet. Vi må ta hele Norge i bruk og det på en samfunnsnyttig måte! Og jeg håper at ideen om de mange dekarene som regjeringen ønsket å legge ned for bare måneder siden, seiler av sted i stillhet.

Det er lite fornuftig å fylle opp siloene med kunst, når magen skriker og butikkhyllene er tomme. Vi spiser ikke grass, det gjør kua og kua spiser vi, og jeg håper det ikke bare er meg som ser fornuften? Jeg tror med andre ord, vi må våkne og samtidig ta i bruk helt vanlig sundt bondevett. Og jeg håper og tror at flere vil gjøre det etter denne krisen. Så mine siste ord får bli denne oppfordringen, kjøp lokalt, nyt Norge og spis opp. Undertegnede takker så mye for et åpent, ærlig og engasjert lengre intervju, med en politiker som glemmer den politiske fargen, der vi kan være trygg på at hun jobber for vår alles ve og vel.


-redaktøren

03.05.2020