Forventning og glede i Engesland barnehage- avisa tok turen

I dag er på en måte en liten merkedag i den nåværende historien om Covid-19, barnehagene åpner for første gang sine dører for våre minste. Jeg har vært på besøk på Engesland og snakket med avdelingslederen og deres forventninger og utfordringer. Hvor mange barn møter opp åpningsdagen-tirsdag?


Daglig leder Elisabeth Dovland sitter i vår sola og gleder seg stort til å få barna tilbake i barnehagen. Foto: Jan Reidar Vågsdalen


Med sine seks ansatte og 17 barn er denne barnehagen et viktig bidrag i samfunnet her i Indrefilten vår. Barna mellom et og fem år har stor glede og nytte av både fellesskapet, lærling og trygghet i Vegusdal sin flotte barnehage, med et stort ute areal.


Elisabeth Dovland(39) er daglig leder i den kommunale barnehagen og forteller om en hektisk uke.

-Fra onsdag da veilederen kom, har vi jobbet mye og annerledes enn tidligere. Nå har vi vært mye på jobb og gjort praktisk arbeid under pandemien også, sier Dovland. De siste fem dagene har det vært lange dager der også helga har vært brukt til forberedelser til å ta i mot barna. Så alt har egentlig handlet om åpningen i morgen, forteller hun.Illustrasjon fra hvordan det var da politiet var på hyggelig besøk i februar i år, og slik det er dagen før det åpner igjen: Foto Engesland Barnehage og Jan Reidar VågsdalenKohorter eller "familiegruppen" som de kaller seg på Engesland


Kohorter er et faguttrykk i veilederen sitt reglement, hvor alle barnehagene får sine anbefalinger fra.


- Vi har delt vår barnehage i tre grupper, sier lederen til meg. En gruppe skal være ute i skog og mark i naturen en dag, mens de to andre gruppene skal fordeles på og bytte på å være ute og inne, formiddag og ettermiddag, sier Dovland. Og vi kaller det familiegruppen(e) hos oss forteller en meget hyggelig leder.


Hvordan har responsen fra foreldrene vært- er det noen som har sagt de ikke sender barna sine?

- Vi har fortsatt ikke hørt noe om noen av foreldrene ikke sender barna sine til oss. Nå er det fortsatt en dag til før barna kommer, i morgen tirsdag. Men så langt er det bare positive tilbakemeldinger.


Hvordan har samarbeidet med kommunen vært?


- Jeg må altså skryte sånn av kommunen vår og oppvekstsjefen Marianne Moen Knudsen. Det har stått på hode hos oss alle, men vi har hatt videomøter, diskutert og snakket mye i sammen. Birkenes kommune har vært enestående for oss som jobber med de minste i samfunnet. Så kommunikasjon og arbeid på tvers av faggrupper innad hos oss har vært fremragende.


En kreativ ansatt har laget vaskebord i uteområdet: Foto Jan Reidar Vågsdalen


Nedsatt åpningstid og beredskapen ses på underveis


Videre får jeg vite at den normale arbeidstiden eller oppholdstiden i barnehagen er fra 07.00 til 16.30. Nå er den satt ned fra 9 timer til 7.5 time. Derfor åpner blant annet ikke barnas tumleplass før klokken 08.00 nå, og stenger klokken 16.00. Disse tidene kan evalueres fremover, men det er slik de starter, får jeg vite.


Legoklossene til høyre må vaskes hver gang etter bruk, noe som også gjør at det blir mer arbeid for de ansatte.


Beredskapen

- der blant annet sykdom eller annet skulle forekomme hos de ansatte, så har barnehagen og kommunene løpende dialog. Dette er i en nybegynner fase for alle, og derfor naturlig at dette er noe som ses på underveis, og i tråd med veileder programmet.

Les her: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/korona-veileder-for-barnehager-er-klar/id2697618/?fbclid=IwAR0pj15-JmoP2uh4r6_TJzkEZXL2QpsTkRljt_0aJk6tA9ltjp-Fi87h5T8


Takker ansatte som gleder seg stort til å se barna igjen


Den hyggelige evjedølen som nå bor i Vennesla og styrer "butikken", kan ikke få skrytt nok av sine medarbeidere.

- Alle her har stått på hele tiden, og jeg er riktig stolt av alle sammen som jobber med hjertet for å få alt på plass, sier Dovland til meg. Og alle som en gleder seg til å se alle barna igjen, de er jo tross alt "familien vår", sier en svært engasjert og imøtekommende sjef for barnehagen i Indrefileten vår.

De som er med Dovland til å gjøre dette til en helt utrolig flott institusjon i våre bygder er; Unni Engesland, Gunn Åsland, Tove Løland, Anette Retterholt og Anne C Retterholt. (de to siste var ikke til stede da bildet ble tatt)
Undertegnede takker så mye for innblikket i de yngres liv i disse dager, og føler meg mer trygg på sikkerheten for barna etter møte med den flotte barnehagen.


-redaktøren

20.04.2020