Førr ei dame-Møt Herefossingen som kan ta pusten fra hvermansen

Å treffe på Else Berit Berge fra Herefoss er en gave i seg selv. 74 åringen er ikke engasjert så mye lenger i det offentlige liv, men meninger har hun. Trebarnsmoren er virkelig ikke vanskelig å få i tale da jeg ringer å spør om svar på mine spørsmål. I tillegg ble det et herlig nært intervju mye mer en spørsmålene, for denne kvinnen hadde mye på hjertet. Derfor var det heller ingen tilfeldighet at jeg i dag "havnet" på Prestegården på Herefoss, jeg var naturlig nok tipset .

Den tidligere butikkmedarbeideren og postverkets damen i gjennom 20 år, var virkelig en moden "rødvin", med nyanserte "smaker" og mye krydder i sin være måte.
Avisa hadde plukket ut noen spørsmål og ønsket korte svar, men det var ikke så enkelt å få til, for hun snakket som en "dusj som aldri blir slått av", ordene flommet og jeg måtte notere med lynets hastighet. Her er noe og svarene jeg fikk i redigert og i sin helhet.


Førr ei dame


1. Hvordan har du det akkurat nå Else?

- Kjempegodt, ja helt fantastisk å være 74 år, kunne leve livet i et land det vi er så heldige med det meste. Jeg kan bu heime, har økonomi til å betale mine regninger og nyter livet på alle måter. Mi e så heldige som bur i Norge.....


2. Hvordan opplever du Birkenes kommune sin jobb i disse Korona tidene?

- Du nå skal du høre det, jeg følger ikke så godt med på akkurat den beredskapen og det som gjøres, men følger alle instruksene. Men e trur de "oppfører" seg rimelig greit, sier den fantastiske kvinnen til meg, og legger til masse, som jeg ikke greier å få med meg. Men poengterer at jobben må være god fra kommunens side, siden hun ikke har noe å tilføye.....


2. Hvis jeg sier vindmøller, hva sier du da?


Det er som å sette fyr på vårtørt gress og "brannen" er i gang - Else begynner å legge ut så fort at jeg må stoppe henne. Men hun kommer også med noen meget vise ord.

-Jeg er en innbitt motstander, er medlem i Motvind i Birkenes, noe jeg har vært i 10 år. Jeg må passe språket mitt, for jeg blir så engasjert. Nå sitter jeg mest på gjerdet, og kommenterer og engasjerer meg i dette på Facebook eller andre medier. Men å mene noe i en slik viktig sak, betyr også at man må veie sine ord og samtidig vise respekt til sine med og motfeller. Men noen ganger kan det blåse så godt i hodet mitt at man kunne nærmest ha lagt en vindmølle bare av meg, forteller hun med latter i stemmen.


Slik vil mange huske Else, i sin jobb i posten. Dette er fra 80-tallet. Foto Privat


Så sier hun noe jeg biter merke i


- "Vindmøllesaken er noe som vil hjelpe, for noe e ikke ønsker meg", og det er noen interessante ord til ettertanke, selv for en nøytral journalist.

- Jeg er virkelig en engasjert motstander og jeg hater at vi skal bygge ut disse monsterne av noen møller, på bekostning oss små bygdefolk - av rike investorer fra andre land, legger hun til.


4. Hva om jeg sier Donald Trumph?

- Jeg ser nesten at øynene blir svarte gjennom telefonen, og får til svar at "jeg ikke liker mannen".

-Mitt personlige inntrykk av USA sin president, er at han har noen likhetstrekk med historiske ledere, og trekker noen paralleller til vår historie som ikke er hyggelige. Snakk om kvinne som byr opp til ytringer.

-jeg liker rett og slett ikke mannen, personligheten og hvordan han oppfører seg mot medier og andre, forteller en pratesjuk pensjonist meg. Han er rett og slett ikke en god trygg leder for verdens samfunnet.


5.Hva er ditt inntrykk av ordføreren vår?


- Jeg har et godt inntrykk av Gyro Heia og at hun gjør en duganes jobb. Nå kjenner ikke jeg Heia, men det er jo også fint for en tidligere "rødstrømpe"som meg på 70-tallet, at vi har fått vår første kvinnelige ordfører, tilføyer hun. Ordføreren virker til å ha talegavene i orden og er ikke minst en kvinne som står på for vår kommune. Men dette sier jeg bare på basis av de inntrykk jeg har fått via andre, medier og slike ting, sier Else.


6. Hva er best med Herefoss?

- Herefossingen er som alle andre små bygder. Vi står sterkt i sammen når presset er stort utenfra, forteller hun. Her er så mye skjønnhet, dugnadsånden er stor, trivelige og hyggelige sambygninger -og jeg vil si at vi er veldig jordnære, avslutter et fyrverkeri av en kvinne til meg på telefonen.


Undertegnede tenker litt etter intervjuet, og ser inn i fremtiden. Tenk om jeg om tyve år, like gammel som Else, kan sitte på min veranda, nyte et glass rødvin og filosofere over livet, godene, fortid og fremtid.

Else Berit Berge gav meg mye til ettertanke.....


- redaktøren

22.04. 2020