Eva Retterholt, frisøren med kirurgisk nøyaktighet -i sveiseutstyr

Frisørene har endelig fått begynt sitt virke igjen, også her i Indrefilten, der vi har tre gode representanter for yrket, utenom Evje. I dag var jeg på besøk på Retterholt litt sør for Fidjetun, i den vakre grenda, der Eva Retterholt har sin frisørsalong.

Alt er ikke normalt i disse tider, så også hos de som steller vårt hår, øynebryn, skjegg eller andre "hodepynt" som kan utføres.


Her er Retterholt i telefonen, med en ny bestilling. Pågangen er stor forteller hun. Foto: Jan Reidar Vågsdalen


Over 30 år i yrket

Retterholt kommer fra Ydderdalen i Birkenes, men kom til gården i 1988, etter at hun giftet seg. Året etter startet hun opp med frisørsalong i bygda vår, og har nå drevet på i imponerende 31 år. Svennebrevet tok hun i sin tid på Tingeling frisørsalong på Birkeland, og har siden stelt og fikset oss bygdefolk til enda mer vakre mennesker enn det vi er....


Eva forteller meg at det var veldig godt å komme igang igjen, etter så mange uker uten å kunne jobbe, men ikke minst treffe sine kunder og folk, som til vanlig.

Nå er etterspørselen og timebestillingen enorm, kan hun fortelle, også fordi hun ved siden av salongen, også steller eldre mennesker på Sjukeheimen på Birkeland. Og bare mens jeg var til stede, var det telefoner fra kunder.


Legg til at hun har sittet i kommunestyret i tre perioder, og var også med å sikre driften av Nærbutikken på Engesland- en bygdekvinne å ære på mange måter (!)


Stell av øynebryn

Mette Vegusdal, fra Indrefilten var innom da jeg kom på besøk og stelte øynebrynene sine. Vegusdal har vært kunde i over 30 år, og helt fra starten av Eva sin karriere med saks og annet utstyr. Hun forteller om en meget flink og dyktig fagkvinne, som har mange andre faste kunder.


Mette Vegusdal er fornøyd med øynebrynene, etter at vår lokale frisør har brukt sin gode kunnskap: foto Jan Reidar Vågsdalen


"Sveisemaske" og munnbind

Det er definitivt ikke som normalt når jeg besøker en av våre kjente grundere. Her er det tatt forhåndsregler på flere måter.

Vask av hender og avstand er en ting, men det er også mange andre hensyn Eva og hennes frisørvenner må ta.

At man ikke får servert kaffe eller noe i salongen er en ting, men å se Eva arbeide med Mette i dag var spesielt, men også etter reglene som er innført. Det var som å se en mellomting av en sveiser og en kirurg i aksjon, der hun selvsagt brukte munnbind, men også en maske som kunne minne om en sveiser. Her ble sikkerheten fulgt opp. I tillegg satt kunden, Mette i en engangsfrakk, over seg, for å minske en eventuell smittefare.


Over 30 år i samme yrket- imponerende. Her er Svennebrevet fra 1989: Foto Jan Reidar


Ekstra arbeid

Eva kunne fortelle at hun og de andre frisørene måtte gjennom et kurs på nett, og så ta en prøve, før de ble godkjent som frisører i disse Corona tidene. Ingen tilfeldigheter med andre ord, og det er selvsagt også bra. (Se kursbeviset på bildet under)

Det medfører også mye ekstra arbeid kan Eva fortelle, som det å vaske og desinfisere etter hver kunde, noe som tar mye tid og ressurser.Eva har valgt å ta en hygiene avgift på 50 kroner kunden, for dette ekstra arbeidet, og det skulle igrunn bare mangle. Man jobber ikke gratis.

Hun kan også fortelle Indrefileten at hun kommer til å søke om tapt arbeidsinntekt, som selvstendig næringsdrivende, når den tid er inne.


Bygdeavisa

-har nå besøkt og omtalt alle våre frisører i vår lange flotte filet.

Og jammen må jeg si vi skal være stolte av våre dyktige kvinner.Anne Mai Grosås og Tetyana Penyora Haaverstad som steller bygdefolket både på håret og i ansiktet. (bildene)Dette viser oss noe av helheten i bygdesamfunnet, der alle bidrar med sine kvaliteter, fag og kunnskap, og sammen blir vi rikere og sterkere.


I tillegg er det geografisk spredning på våre grundere med saks, slik at de ikke en gang er konkurrenter, men flotte tilskudd til bygdearven vår.


-redaktøren

04.05.2020