"DET ER GREIT Å LEVE, MEN VI MÅ HA NOE Å LEVE FOR OGSÅ"


For meg er det ikke overraskende, at noe av det klokeste som er blitt sagt under coronakrisen - og hvor timingen er millimeterpresis - kommer fra trenerlegenden Nils Arne Eggen. Vel er dette en fotballmann, men det assosierer også til alle andre som lever og er i en risikogruppe.


Nils Arne Eggen: foto Ranheim fotballklubb


Som igjen

-bekrefter hvorfor han skapte et europeisk fotballeventyr, i et bitte lite land, fra et bitte lite sted, men med en kompetanse og klokskap som overgikk det aller meste.

Vi må ha noe å leve for også. Bedre kan det ikke sies, når de enkle tingene, de viktige tingene, de tingene som betyr mest, brått forsvant. Rutinene, tryggheten, forutsigbarheten, som brått ble borte. Over natten.

Erstattet av usikkerhet, frykt, bekymringer på mange områder - og på mange nivåer. Jobben er satt på vent og for noen så kommer den kanskje aldri i tilbake. Fritidsaktiviteten, sosialiserings-arenaen, som vi tok for gitt, som en selvfølge, ble satt på pause. Fotballtreningen, vennskapet, garderobefleipen er satt på vent, lunsjen med hyggelige kollegaer på jobb det samme. Eller over kaffekoppen, kanskje den eneste sosialiserings- arenaen for mange, på et fast møtested en gang eller to i uken.


Man må ha en hobby For mange år siden, det er sikkert så lenge siden at Nils Arne Eggen ikke husker det selv en gang, så sa han følgende; Man må ha en hobby, en lidenskap i livet sitt. Og hvor riktig var ikke det også? Hvem savner ikke å dra på fotballkamp, spille fotballkamp, se en fotballkamp på tv, kjenne på spenningen, lidenskapen, tilhørigheten, identiteten, alt som knytter oss sammen? Skuffelsen når favorittlaget slipper inn baklengsmål, den berusende følelsen når favorittlaget skårer mål, og sikrer seg 3 poeng. Eller å servere den målgivende pasningen til en lagkamerat - på et eller annet nivå i fotballnorge. Det vi for 6-7 uker siden fortsatt tok for gitt, som en selvfølge, er det vi savner mest. De viktigste tingene. Dagliglivet. De enkle tingene, de som knytter oss sammen. Eller som Nils Arne Eggen sier; Vi må ha noe å leve for også. Som både forklarer hans storhet og suksess, men som også minner oss om det vi har tatt mye for gitt. Og som brått ikke lenger er en selvfølge. Derfor er savnet også så sterkt. Vi blir påminnet om hva som er viktig for oss.


Les hele intervjuet her:

https://www.vg.no/sport/fotball/i/0nyQ3B/nils-arne-eggen-78-i-risikosonen-det-er-greit-aa-leve-men-vi-maa-ha-noe-aa-leve-for-ogsaa?fbclid=IwAR3bv86jH-ntR5wCP-LEvhNnUexUwtLMLj9nT2kykIyqU8PBGuCYQvxBZrM

Intervjuet er fra VG, skrevet av Knut Espen Svegarden, med foto den 2.april, med kommentarer fra min fotballvenn i Viasat, Roar Stokke.


-redaktøren

20.04.2020