Den "høyere klasse" bryr seg ikke -Hyttefolket fyller opp fjellkommunene og flerdobler innbyggertall


Den felles dugnaden i samfunnet gjelder tydeligvis kun oss med en lønningssnipp under snittet, det er både trist og svært dårlige signaler til andre.

I Hemsedal og andre store hytte kommuner meldes det om kaos og fortvilede ordførere som ser "mercedesene" med skibokser på invadere deres områder- uansvarlig og repektløst (!) og andre skisteder. Her sør og lokalt så man langs veiene trafikk som gikk en vei, mot Hovden,Bykle kommune Bilene fulle av mennesker, med ekstra hytteproviant som handler i vår lokalbutikk i den tro at de kan gjøre som dem vil, når resten av samfunnet må ta ansvaret i den største krisen siden 1940- hvor er naboånden og nestekjærligheten? -er de unntatt loven.... Flere hytteeiere har fått påvist corona smitte, og flere blir det fremover. Er det egoister som ikke en gang tenker på sine barn og eldre i egen familie, mon tro. Tøffe ord, vel-vel.

Selv kunne jeg vært på en lukus hytte i gamle Vest Agder denne helgen, langt over min lommebok, men min gamle Fiat står hjemme på tunet. Jorunalisten i meg drar ut "til frontlinjen" når jeg må, og vil oppsøke steder jeg ikke skal være, siden det er "min plikt" som formidler, med det ansvar det måtte innebære.

I et normalt samfunn i normale tider ser jeg hverken til høyre eller venstre for å dømme eller neglisjere oss mennesker. Under unormale omstendigheter har jeg sett hva mennesket i oss kan gjøre, og derfor er det da mye enklere å se utad fra hvilken klasse man kommer fra- tøffe ord vil noen si. Men det er dessverre også sannheten i sjeldne perioder av historien.

Hva med å være hjemme å bli kjent med egen familie, sønnen, den gamle tanten eller andre man sjelden treffer fordi man må jobbe overtid på kontoret.

Jeg skrev en liten kronikk om å ikke "få panikk", og det er et ordspråk å etterleve for oss alle.

Så kan man nå spørre seg om det å sette igang hamstring, handel og turer i nødvendig ærend, foran unødvendige reiser- vil det fyre opp under nettopp panikken som kan oppstå- svaret sier seg selv, det er en begynnelse der sinte, rasende medborgere ser den "borgerlige klasse" skille seg ut. Det er ikke bra (!)

Om en person tenker slik, er det ingen fare, men når titusner tenker slik- da er det uansvarlig og farlig. Og hadde politiet, sivilforsvaret eller forsvaret stoppet hver og en av disse turistene og bedt om ligningen for 2019- ville svaret om hvem som tar mest ansvar kom frem i lyset....

Påsken blir avlyst, det tror jeg alle skjønner. 8.mai, 17.mai og andre kommende høytidsdager følger på, det kommer vi neppe utenom- men vi skal ta dugnaden sammen. Det kommer andre dager, da vi igjen kan klemme, hilse og ha det hyggelig i sammen. Vi på "grasrota" vi tar ansvar......

Overrasket......: Jeg dømmer ingen, er bare trist på vegne av fellesskapet. Og skulle noen føle seg truffet, så har jeg nådd frem, uten å generalisere.

Jan Reidar Vågsdalen