Å kjøss mæ i ræva

Den utflytta vegdølen Tor Ståle Stålesen har en blogg der han ytrer seg med en fantastisk penn. Og i denne flotte saken er ironi, humor og alvor blandet i sammen på en utrolig flott måte.

Indrefileten.com har fått den store gleden å dele hans tanker:

Når ting går litt sånn «over stokk og stein»

-og en sak er kommet til et punkt hvor vi nesten ikke forstår noe som helst, da bruker vi sørlendinger ofte uttrykket:  «Å kjøss mæ i ræva».  Ny sjef for oljefondet er tilsatt. En slik tilsetting får nesten aldri «en duraberlig» omtale i aviser og kringkastingen. Ei heller på sosiale medier. Men hva er det som dukker opp i dette tilfellet? Jo, navnet Nicolai Tangen og det navnet har vi sørlendinger virkelig fått kjennskap til. For det første så er han «søkkanes rik»som vi sier på vår dialekt. Han er kunstinteressert. Han har sågar en mastergrad innen det feltet og jeg tror faktisk at han har en psykologiutdanning også. I dagens Fædrelandsvenn forklarer tidligere ordfører i Kristiansand, (han derre som så inderlig ønsket å være Borgermester) Arvid Grundekjøn, at Tangen i det store og det hele er en gavmild og snill mann og som vil alle det beste. Han (Borgermesteren) ser nok noe i denne Tangen som mange andre ikke ser. Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men jeg har en anelse om at dersom man har de samme omgangsvennene og kanskje også har samme status, eksempelvis er litt rik, så får man fort gode følelser for hverandre. Det er slett ikke sikkert at det er slik, men jeg har bare den følelsen.


Mange elsker engelsk fotball, det gjør også Tor Ståle, og Tottenham er hans store lag: Foto Privat For mange år siden var det en Venndøl

-som var litt interessert i dattera mi. Ja, og da kan dere tro at jeg var litt på vakt. Hun har alltid vært litt kunstinteressert og en habil danser og hun fortalte denne Venndølen om et kunstprosjekt hun hadde på skolen, et prosjekt om Picasso. Venndølen ville gjerne imponere henne med sitt ståsted i kunsten og uttrykte det på en slik måte: «Æ ELSKE KONST» sa han på skikkelig Vennesladialekt «Å Æ HE VÆRT PÅ KUNSTGALLERI I LATVIA» Javel svarte dattera mi og repliserte fort da følgende: «Da vet du vel hvem Picasso var»?. Da tenkte Venndølen seg nøye om og svarte: «NÅR DU SEIE DET, SÅ HE Æ JO HØRT NOE OM DET, MEN Æ Æ IKKJE SÅ GO PÅ NAVN».Problemet med denne Venndølen var vel mer det at han ikke var rik og hadde heller ikke psykologikunnskapen som skulle til for å forlede min datter til å tro på hans intensjoner. Heldigvis så endte hun opp med verdens beste svigersønn. Jeg skal ikke ha en bastant mening om denne Tangen eller hvordan Norges Bank har håndtert tilsettingen, men jeg har levd lenge nok til å gjøre meg egne refleksjoner over hvordan jeg oppfatter og ser andre mennesker. Kort fortalt så har Tangen selv antydet at han slett ikke vet så mye om hva stillingen han har fått, inneholder. Han sier det vel slik: «Det er vel neppe noen som vet noe»for uten han som har hatt stillingen», men han var i alle fall viktig å ha med seg på seminaret. Selv med denne forklaringen til Tangen så leser jeg at en lokal bystyrepolitiker i Kristiansand uttrykker følgende på sin Facebook side: «Jeg godtar blankt at Tangen er den beste oljefondsjefen vi kunne få». For meg så må dette bety at noen vet noe som vi andre ikke vet og det hadde vært fint å få fram.


Her er han på kjente trakter i Vegusdal: Foto Privat En ting

- som for meg er innlysende i en tilsettingsak er at kriterier for stilling bør være kjent. Hvem som er søkere innen fristens utløp bør være kjent og så bør det kunne forklares hvordan den tilsatte innfrir kriteriene. Dersom en person blir hentet inn etter fristens utløp så betyr det ikke noe annet enn at det ikke har vært søkere med de nødvendige kvalifikasjonene, og da må det lyses ut på nytt. Hvor mye referansen fra en tidligere ordfører eller «Borgermester» skal bety vil jeg ikke ha noen formening om, men jeg skulle ha likt å visst at Norges Bank er en institusjon som følger regelverket.


Tor Ståle Stålesen

25.04.2020